fbpx

Dalaman

Dalaman Nerededir?

Dalaman Muğla sınırları içinde Fethiye ile Marmaris arasındadır. Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biridir.

Dalaman Ulaşım Seçenekleri Nelerdir?

Dalaman bölgeye 1981 yılında yapılan havalimanı sayesinde oldukça gelişmiştir. Uluslar arası havalimanı sayesinde bölgenin dünyaya açılan kapısıdır. İstanbul’dan aktarmalı uçuşlar sayesinde tüm Türkiye’den ulaşım oldukça kolaydır. Ayrıca hava yolunu tercih etmek istemeyen kişiler için İzmir Antalya gibi büyükşehirlere yakın olması ve tüm turizm beldelerine yakınlığı sebebiyle kara yolu ulaşım ağı da oldukça gelişmiştir.

Dalaman Hava Durumu Nasıldır?

İlçenin iklimi tipik bir Akdeniz iklimi olarak tanımlanabilir. Kışları ılık ve yağışlı yazları ise kurak ve sıcaktır. Kış ayları genellikle yağmur sonrası yüksek yerlerdeki kar yağışlarının etkisi ile biraz soğuk geçmektedir ama sonrasında bir bahar havası yaşanmaktadır kış aylarında. Yaz ayları ise oldukça sıcak geçmektedir. Nemli havası sebebiyle hissedilen hava sıcaklığı normalden daha yüksek gelmektedir insanlara. Sahile yakınlığı sebebiyle yazın denizden gelen esintiler yaz sıcaklarının etkisini azaltmaktadır.

Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri arasında yer alan Dalaman Fethiye Körfezi boyunca paralel uzanan dağların eteklerine kurulmuş bu ilçe, yemyeşil orman ve birbirinden güzel koylarla kaplı bir tatil yeri. Koyları ile pek meşhur olan Dalaman ilçesi, gezginlere birçok seçenek sunuyor. Mesela Sarsala Koyu Dalaman’ın en meşhur koyudur. Şehir merkezine çok yakın konumda bulunan şifalı suları beldeye ayrı bir hava katmaktadır. Kapukargın Köyü sınırları içerisinde farklı yerlerde bulunan kükürtlü suları yaz ve kış ılık suları ile ücretsiz hizmet vermektedir. Bu bölgelerdeki suyun rengine hayran kalacaksınız.

Dalaman Kükürt

Dalaman koyları ile cennetten bir köşe gibidir. Herkesin Göcek koyları olarak bildiği sayısız koy aslında Dalaman ilçesine bağlıdır. İlçede bir çok irili ufaklı göl bulunmaktadır. Bu göl suları tatlı sulardan oluşmaktadır. Dalaman’a yolunuz düşerse bu gölleri farklı açılardan görmenizi ve fotoğraflamanızı tavsiye ederiz. Bunun dışında uçsuz bucaksız kumsalı akşam güneş batışı ve huzur veren havası ile sahilini ve sahilde oluşan tatlı su göllerini görmeden geçmeyin.

Tarihi

Bölge topraklarında 1600 yıl boyunca yaşamış olan Likyalılardan sonra Pers İmparatorluğu tarafından ele geçirilen bölge içerisinde yer alan Dalaman eski adı Karia olan bölge içerisindedir. İlçede önemli bir kazı çalışması yapılmamıştır bilinen en büyük tarihi kalıntıları kapıdağ yarım adası üzerinde bulunan tarihi eserler bulunmaktadır. Geçmişte Krya, Lissai ve Lydai dönemine ait kalıntılar görülmektedir. Ayrıca yarım adanın güney tarafı dağ zirvesinde bizans dönemine ait oldukça fazla kalıntı bulunmuştur. Bölgenin Bizans döneminde önemli bir liman şehri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Dalaman Tren Garı Hikayesi

Hikayenin baş kahramanı Abbas Hilmi Paşa, 1893 yılında Mısır Valisi’ydi. Bölge ziyaretlerinin birinde o dönemde liman olarak kullanılan sarsalaya gelir ve verimliliği ile ünlü Dalaman’ı ziyaret eder. Bu ziyaret sırasında av merakı olan paşa çeşitli av hayvanlarını görünce heyecanlanır. Bölgeye av için sık sık gelmeye karar verir. Abbas Hilmi Paşa Dalaman’dan Sarsala Koyu’na ulaşım için gerekli tüm yol çalışmaları yaptırır. Yol üzeri bataklıklar kurutulur ağaçlar dikilir. Mülkiyeti tamamen kendisine aitti ve tüm Dalaman’ın sahibiydi. 1905 yılında burada çalıştırmak için Mısır ve Sudan’dan işçiler bile getirdi. Tarım ve hayvancılık için çiftlik kuruldu. Bu arada av merakı olan paşamız 1908 yılında, güzelinden bir av köşkü yaptırmaya karar verdi. Paşa’nın bir inşaat projesi de İskenderiye de bir tren garı yaptırmaktı. Mimarisini fıransızların yaptığı av köşkü ve İskenderiye’de yapılacak olan tren garı projeleri yolda karışınca olanlar oldu. Böylece Tren Garı projesi Dalaman’a, Av Köşkü projesi de İskenderiye de yapılmış oldu.

Paşa durumu görünce çok şaşırsada olan olmuştu ve böyle bir yapının yıktırılmasına sanırız gönlü elvermemişti. Bu arada da İskenderiyenin de çok güzel bir av köşkü olmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mavitransfercom/public_html/wp-includes/functions.php on line 4615